SSD schijf inbouwen - Ton van Weeren Hulp bij Windows en Webdesigner

Logo
Title
Ga naar de inhoud
zijbalk
SSD schijf inbouwen

SSD schijf inbouwen

Wat is een SSD schijf? Dat vraagt u zich misschien af. Een SSD schijf wordt ook wel Solid State Drive genoemd. Het is een schijf zonder bewegende delen waarop informatie kan worden opgeslagen. Net als bij de traditionele harde schijf (HDD), maar nu zonder een fysiek draaiende schijf en ook nog eens een stuk sneller.

Een SSD schijf is vaak wel 10 keer sneller dan een gewone harde schijf. In veel gevallen raad ik de Samsung SSD 860 EVO aan. Deze komt al jaren als één van de beste uit de test. De opslaggrootte kiezen wij samen in overleg. een SSD schijf kost rond 90 euro en is 500 GB en voor 1TB rond de 150 euro.

Er zijn meerdere opties: U kunt bijvoorbeeld een tweede SSD installeren of uw oude HDD overzetten naar SSD. De keuze hangt vaak samen met het type apparaat. Een tweede SSD in een laptop plaatsen is niet altijd mogelijk omdat er simpelweg geen ruimte is. In dat geval kunt u de bestaande harde schijf vervangen voor een SSD. Ook bij het vervangen zijn er meerdere opties: U kunt de oude harddisk klonen naar SSD of een schone installatie uitvoeren. Dat laatste geniet altijd de voorkeur. In dit geval bent u direct van eventuele fouten en/of problemen in uw oude installatie van Windows af. Dit geeft weer voordelen in de snelheid en stabiliteit.

Daarnaast wilt u waarschijnlijk dat alle bestanden (afbeeldingen, documenten, muziek etc.) worden overgezet en dat bijvoorbeeld uw Windows licentie behouden blijft. Naast het plaatsen van de SSD kan ik uw computer volledig back-upen en Windows opnieuw (schoon) installeren. U heeft dan niet alleen SSD schijf en een computer die zo’n 10 keer sneller is, maar ook een volledig schone installatie van Windows en een goede en veilige back-up van uw bestanden. Een herinstallatie (alleen Windows) inclusief back-up kost 30 euro.
Terug naar de inhoud